Предназначени да спечелиш – обувки за елитните Атлети

 

Проекта на Luc Fusaro „предназначени да спечелиш”

Luc Fusaro е проектирал в Кралския колеж за изкуство предназначени-да-спечелиш Imperial College London прототипни  обувки за елитните бегачи. Идеята на обувките “предназначени да спечели” е, че ако обувката е създадена по такъв начин, че да се вписват перфектно по краката на бегача, както и да е с минимално тегло, тя ще може да помогне за оптимизиране на бягането на атлета от 3.5%.

 

 

Защо е стартиран проекта

Неотдавна са се произвеждали спортни обувки, които са били за точно определени лица и техниките за производство са се пазели единствено за конкретните хора.  Проекта „предназначени да спечелиш” има за цел да промени тези неща, като обувките станат достъпни за повече хора.

Кои са новите технологии за изработването на обувките

Френски дизайнер Luc Fusaro е разработил нова техника за поръчка и производство на обувки посредством 3D печат. Неговият проект, “предназначени да спечели” , произвежда най-лекият обувки за спринт, правени някога – само 96 грама и конструирани да съвпадат с физическите свойства на крака на конкретния бегач. 3D принтирането е единственият начин да се създадат обувки с перфектни размери, дори до най-малките детайли. Fusaro използва подобен подход за да конструира размерите на обувките. След 3D сканиране на краката на спортистите, с “един изстрел” се произвеждат обувки за спринтьори, които са снабдени с функции за увеличаване на тягата при бягане и първата обувка за спринтьори, която е създадена с помощта на съвременните производствени възможности.

Уникалното на обувките при използване на SLS е 3D печат

SLS (селективно лазерно синтероване) – процес, който характеризира циклични променящите се процеси и събития, също е една от най-силните части на днешното производство. SLS е 3D техника за печат, която използва лазер, за да се слее малки частици от пластмаса, метал, керамика, или стъкло на прахове в маса, в желанaта 3D обемна форма. С помощта на селективно лазерно синтероване (SLS), който е 3D техника за печат, която използва лазер, за да се слее малки частици от пластмаса, метал, керамика, или стъкло прахове в маса, която има желания 3-обемна форма. Fusaro може да произведе един вид обувка, която е проектирана на базата на специфични характеристики, които изграждат структурата на човешкото стъпало, след което само  промяна та тези характеристики, ще може да се произвеждат обувки за всеки един спортист. По този начин обувката ще е близка до физическите характеристики на отделния спортист, като ще се съкращават усилията при бягане, за да може да се получават по-добри резултати. Fusaro твърди, че обувките могат да подобрят бягането до 3.5%, което следва да се даде възможност на най-добрите спортисти, за да се счупят световни рекорди в леката атлетика.

В какво се състои процеса на изработка на обувките

Процесът, който Люк Fusaro използва изглежда сравнително лесно на хартия. Той ще вземе 3D сканираните краката на спортистите и след това ще продължи да използва тези размери за създаване на обувката. Обувката действително ще бъдат произведена чрез използване на SLS или 3D печат и ще включва елементи за увеличаване на тягата.

Видеото по-долу показва как обувките са направени и тестове на спортисти при определени обстоятелства.

 

          Все още има недостатъци при използване на принтираните обувки, но те ще се премахнат за да се покаже на света неограничения потенциал на 3D технологиите и SLS производство в спорта.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Предназначени да спечелиш – обувки за елитните Атлети, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Вашият коментар